Telefon 0545 2 545 545
Çalışma Saatleri Pzt. - Paz: 09:00-19:00
Randevu Al

Bisiklet Bakımı Nasıl Yapılır?

Bisiklet Bakımı Nasıl Yapılır?

Bisiklet Bakımı Nasıl Yapılır?

Severek bindiğiniz bisikletinizin genel bakımlarını yapmak veya yaptırmak, bisiklet gezilerinizde başınıza sorun çıkarmasını minumum seviyeye düşürmek ve güvenli bir tur için önemlidir. Bisiklet Bakımı siz de yapabileceğiniz gibi bazı bazı bakımlar için bisiklet tamircisi veya servise götürmeniz gerekebilir.

Her turdan sonrası ve öncesinde yapabileceğiniz basit bazı bakımları nasıl yapabileceğimize birlikte bakalım.

Her Turdan Önce Yapılması Gereken Bisiklet Bakımı

Lastiklerinizin havasını kontrol edin.

Her iki lastiğinizinde havasının yeterli olduğundan emin olun. Havayı yol durumuna göre ayarlamanız gerekebilir. Eğer turunuz genel olarak asfalt yolda ise lastik havalarının tam olması sizin için avantaj sağlayacaktır. Düşük havalı bir lastik asfalt yolda sizin daha çok efor sarfetmenize sebep olabilir. Tam tersi durum; eğer arazi yolunda ilerliyorsanız yüksek havalı lastik size rahatsız bir sürüş sunabilir. Her taş veya çukurda normalden fazla titreşim almanızı, zıplamanızı sağlayarak sizi rahatsız edebilir.

Frenlerinizi kontrol edin.

Bisiklet fren sistemlerini genel olarak ikiye ayırabiliriz. Bunlardan ilki tel aktarmalı fren sistemi diğeri ise disk fren sistemi. Tel aktarmalı fren sistemlerinde telleri her turdan önce kontrol edin. Fren tellerinde tel grubunun içerisinde kopmalar başlamış ise o fren telini değiştirmeniz gerecektir. Ortalama yılda bir bu telleri yenileriyle değitirmeniz güvenli sürüş için önemlidir. Aynı zamanda fren pabuçlarınızı da sık sık kontrol etmeniz ve zamanla aşınan pabuçları değiştirmeniz gerekmektedir.

Disk frenlerde ise eğer fren mekanik disk fren ise zaman zaman diskleri temizlemeniz gerekebilir. Bu işlem için kesinlikle benzin,tiner veya mazot gibi maddeler kullanmayınız. Bunun yerine balata temizlik spreyleri kullanılabilir. Ayrıca disk frenlerin balatalarınıda ortalama yılda 1 değiştirmenizde fayda var. Bu süre kullanım durumunuza göre daha kısa sürelerde de yapılabilir. Eğer diskleriniz hidrolik sistem ise sizin yapabileceğiniz çok fazla şey yoktur. Bunun için bisikleti tamircinize götürün. Hidroliğin yağ değişimi gerekiyor ise bunu bir tamircinin yapması gerekmektedir.

Zincirinizi kontrol edin.

Zincirinizi her turdan önce kontrol ederek temiz ve yağlı olduğundan emin olun. Belirli zaman aralıklarında zincirinizi benzin, gazyağı, tiner veya balata temizleyici ile tamamen temizleyin. Eğer su ile yıkadıysanız hemen kurutun ve yağlama yapın. Kuru ve bakımsız bir zincir vites geçislerinde size sorun çıkabilir dişlilerin ömründen önce bozulmasına sebep olabilir.

Vites ayarlarınızı kontrol edin.

Ayarsız bir vites ile tura çıkmak tur boyunca çok canınızı sıkabilir. Vites ayarlarını yapmak için biraz tecrübeli olmanız gerekir. Eğer bu ayarı yapacak kadar tecrübeli değilseniz düzelteceğim diye daha kötü hale getirebilirsiniz. Bu yüzden vites ayarlarınızı bir bisikletçiye yaptırmanız daha sağlıklı olacaktır. Siz basit olarak vites kollarının üstünde bulunan ayar vidasını gevşetip sıkarak viteslerin geçişlerini ayarlayabilirsiz. Bu vidayla sadece ince ayar yapabiliceğinizden herhangi bir düzelme olmazsa bisikletçinize gidiniz.

Pedallarınızı kontrol edin.

Eğer pedallarınız flat ise yani bildiğimiz düz pedal ise bilyeli olan pedal bölümünü zaman zaman yağlamanız gerekir. Eğer pedallarınız klipsli ise yani SPD olarak bilinen modellerdense çamurlu bir turdan sonra ayakkabınıza oturan mekanızma bölümünü temizlemeniz ve yağlamanız bir sonraki turunuz için önemlidir. Temizlenmemiş veya uzun süre yağlanmamış bir klipsi pedal ayakkabınıza takıp çıkarırken size sorun yaratabilir. Yine pedalların üzerinde bulunan ayar vidalarını sıkıp gevşeterek ayakkabınıza kolay takılıp çıkarılması için uygun ayarı yapabilirsiniz. Çok kolay takılan pedal güçlü bir pedal bastığınızda ayağınızdan çıkabilir ve kaza yapmanıza sebep olabilir. Tam tersi durumda ise yağlanmamış veya ayağınıza zor takılıp çıkan pedal ani durumlarda ayağınızdan çıkmayarak düşmenize neden olabilir.

Teker mandallarınızı kontrol edin.

Her turdan önce mutlaka kontrol etmeniz gereken bir diğer parça ise teker mandallarıdır. QR (Quick Release) olarak bilinen mandalların hem ön teker hemde arka tekeriniz için sıkıştırılmış olduğundan emin olun. Gereğinden fazla sıkarsanız disk frenli bisikletlerde diskin sürtmesine sebep olabilirsiniz. Tersi bir durumda ise tekerin siz hareket ederken çıkmasına neden olabilir ve ciddi bir kazaya sebep olabilir.

Amortisörlerinizi kontrol edin.

Turlardan önce veya sonra amorsitörleriniz üzerinde toz veya çamur bulunuyorsa bunları mekanızma içine kaçmayacak şekilde temizlemelisiniz. Eğer amortisörünüz yaylı ise belirli aralıklarda yağlamanız gerekebilir. Yapılabiliyorsa tüm parçalarını söküp temizledikten sonra yağlamak daha etkili olacaktır. Havalı bir amortisör kullanıyorsanız amortisör üreticisinin sizin ağırlığınız için tavsiye ettiği hava basıncına göre hava basabilirsiniz.

Bunlara ek olarak sele ayarınızın boyunuza göre yapılmış olması ve sele açısının bisiklet üzerindeki pozisyonunuza göre ayarlanmış olması da çok önemlidir. Size göre kısa olan sele gereğinden fazla efor harcamanıza ve çabuk yorulmanıza sebep olabilir. Aynı şekilde sele açısının size uygun olmaması durumda da bisiklet üzerinde bel ağrısı, bilek ağrısı ve poponuzun rahatsız olmasına neden olabilir.

Her Turdan Sonra Yapılması Gereken Bisiklet Bakımı

Bisikletinizi kontrol edin.

Bisikletinizin kadrosunu gözle kontrol edin kadro birleşim yerlerinde veya herhangi bir yerinde çatlak olmadığından emin olun. Tur sırasında dikkatinizi çeken, herhangi bir ses veya gıçırtı yapan yer varsa kontrol edin sizin yapamacağınız bir şey söz konusu ise tamircinize götürün ve bir sonraki turdan önce gerekli bakımını yaptırın.

Bisikletinizi temizleyin.

Genel olarak her tur sonrasında bisikletinizi yıkamanız gerekmez. Hatta mümkün olduğu kadar az suya maruz kalması kadronuz ve bazı parçaların ömrü için daha iyidir. Ama çamurlu bir turun sonunda lastiklerde biriken çamurdan kurtulmanız gerekir. Yıkama işlemini mümkün olduğu kadar az tazyikli suyla yapmanız, özellikle göbeklere ve süspansiyona direkt olarak bu suyu tutmamanız bisikletinizin sağlığı için önemlidir.

Bisiklet bakımı zamanı bisikletinizle gitmiş olduğunuz mesafe ile orantılı olarak değişkenlik gösterebilir. Genel olarak tur öncesi ve sonrasında yaptığınız bakımlar haricinde bisikletinizi yılda en az 1 kere genel bisiklet bakımı yapmanız veya yaptırmanız bisikletinizin ömrü ve sizin bisikletle güvenli yol almanız için önemlidir.

Uzun bir tur planınız varsa yada bir yarışa katılacaksanız bisikletinizin bakımını bu turdan veya yarıştan önce yaptırmanız ve mümkünse bir kaç gün test sürüşü yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Bakım esnasında oluşacak bir sorun yada hata veya parça uyuşmazlığı gibi durumlarda bunu önceden test etmiş olmanız tur esnasında karşılaşabileceğiniz olası sorunların önüne geçmiş olur.

WhatsApp
WhatsApp ile Gönder